Ana içeriğe atla

Google SEO İpuçları

Merhabalar. Bazı ziyaretçilerimden aldığım talep doğrultusunda, SEO konusunda kendi tecrübemi paylaşmak istiyorum. Şahsen, SEO konusunda çok bilgili olduğumu iddia edemem. Ancak uzun zamandır forumlarda takıldığım için, yazılım ile alakalı ne tür soruların, ne sıklıkla, ne amaçla sorulduklarını az çok anlar hale geldim. Ve bu sebeple bu blogda yazdığım çoğu yazıyı bu kitlenin de isteklerine uygun olarak yazmaya çalıştım. Bu sebepledir ki bazı arama sonçularında ilk sayfalarda çıkmayı başarabildim.

Elbette sadece kendi yöntemlerimle değil, blogu ilk açtığım zamanlarda "nasıl ön plana çıkarım?" sorusuna cevap aramak üzere bir takım araştırmalardan elde ettiğim bilgilerle de yazılarımı hazırladım. Bende işe yaradığını düşündüğüm birkaç ipucuyu burada paylaşmak isterim. Öyleyse başlayalım.

İlk olarak Blogger kullanıyorsanız, oluşturduğunuz her yayın için bir statik url oluşturulacaktır. Bunun dışında diğer bloglarda veya içerik sitelerinde mümkünse statik url kullanmaya çalışın. Yani içeriğiniz bir url ile ilişkili olsun ve mümkünse pek değiştirmeyin. Ve bu url adresinizin içeriğinde, yayınınızla en çok alakalı olan kelimeleri kullanın. Blogger'da yayınınızın başlığı aynı zamanda yayınınız için oluşturulacak url içerisinde kullanılıyor. Yayını yayımlamadan önce veya sonra bu url'i değiştirmek isterseniz yayının sağ tarafında "Kalıcı Bağlantı" menüsünde var. URL için en doğru kelimeleri kullanmaya çalışın demiştik. Mesela ben bu yazı için Google SEO İpuçları başlığı attım ve URL adresim de buna göre oluşturuldu. 

Bir başka ipucu olarak, yayınlarınızda meta etiketlerini kullanmayı söyleyebiliriz. Bunu kullandığınız blog araçlarında bulabilirsiniz. Yazınızla alakalı sözcükleri tek tek meta words olarak ekleyebilirsiniz. Google seo, siteyi ilk sayfaya çıkarma, arama motoru optimizasyonu, seo ipuçları, google ilk sayfada görünme gibi genel olarak kullanıcıların kullandığını düşündüğünüz cümleleri yazın. 

Sitenize uğrayan kullanıcıları diğer yayınlarınıza da yönlendirmeye çalışın. Yani bir yazıya bakmak için gelen kullanıcıyı, onunla alakalı olabilecek başka yazılara da yönlendirmeye çalışın ve kullanıcıların sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlayın. Bunun için Blogger eklentisi var mı bilmiyorum. Ama panellere ilgi çekecek yazıların linkini koyabilirsiniz. 

Yönlendirme demişken, kullanıcılar site içerisinde rahatça gezinebilmeli. Diğer sayfalara geçişi kolaylaştırmalısınız. Tasarım sade olursa, kullanıcılar daha rahat gezinebilir. Ben eski usül menü tasarımını kullanıyorum, ek olarak tüm yazılarımın bir başlık altında toplandığı bir sayfa da ekledim. Sağ tarafta da en çok okunan 5 yazımın linki var. Bu tarz kullanıcının gözünü yormayacak, ama ilgisini de çekebilecek 

Yazılarızın özgün olması gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. Bir konuda açıklama yapacaksanız, o konuyla açıklama olsa bile siz kendi cümlelerinizle o konuyu açıklarsanız çok daha güzel olur. Yani başka bir siteden o konuya ilişkin bir yazıyı direkt kopyalamak yerine bu şekilde kendi cümlelerinizle ifade etmeniz özgünlük sağlar. Tabi her konuyu kendiniz açıklayın demek istemem ama mümkün oldukça kısaca özet geçin mesela. 

Kullanıcılarının ilgisini çekeceğini düşündüğünüz platformlardan kendi sitenize link verebilirsiniz. Böylece, bu platformlar (mesela yazılım forumları) ile sizin siteniz arasındaki ilişki Google nazarında olumlu bir şekilde kurulacaktır. Tabi her yere de linkinizi koymayın, spam durumuna düşmeyin :)

Açıkçası SEO konusunda o kadar fazla yazı var ki, benim bu yazımın ilk sayfalarda yer alabileceğini pek sanmıyorum :P . Dediğim gibi, bu yazdıklarım şahsen uyguladığım ipuçları olup belki de bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Evde denemeyiniz diyorum, görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python Soket Programlama

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte Python'da socket programlama yapacağız. Bunun için Python da socket kütüphanesini kullanacağız. Peki nedir bu socket programlama? Soket programlama, sizin iki program arası yada iki bilgisayar arası iletişim kurmanızı sağlar. İşte bizde bugün iki programımızı birbiri ile haberleştireceğiz. Bunun için elimizde iki program olacak. Birinci program,mesaj bekleyen program olacak, diğeri ise mesaj gönderen program.

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir.  Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi soldan sağa doğru okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile soldan sağa adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.