Ana içeriğe atla

Python Kütüphaneleri

Python ile programlama yaparken, uzun işleri bizim için kısaltan ve daha iyi kullanım imkanı sağlayan kütüphaneler mevcut. Bunları yeri geldikçe buraya ekleyeceğim . Ayrıca dökümanlar ingilizce. Eğer bulabilirsem Türkçe kaynak linkini de atarım

1) mechanize

Python mechanize kütüphanesi, bir siteye bağlantı yapar ve site üzerinde işlem yapmaya imkan verir. Yani bir browser gibi davranır. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. mechanize kütüphanesi python2 destekliyor. Python3 için alternatif olarak selenium veya robobrowser kütüphanesine bakılabilir.

İndirmek için

mechanize download
Döküman
(ing)mechanize documentation
(tr)mechanize kullanımı

2) beautifulSoup

BeautifulSoup html ve xml gibi belgeleri ayrıştırmak için kullanılır. Yani elinizde html belge var ise,bunu parçalara ayırmak için sıfırdan düzenli ifadeleri kullanarak zaman kaybetmenize gerek yok.

İndirmek için
beautifulsoup download
Döküman
(ing)beautifulsoup documentation
(tr)beautifulSoup kullanımı 

3) feedparser

Eğer bir sitenin rss yayınını Python üzerinde kullanmak istiyorsanız, yani Python ile ayrıştırmak istiyorsanız bu kütüphane tam size göre.

İndirmek için
feedparser download
Döküman
(ing)feedparser documentation

4) pyPDF

Pdf dosyaları ile ilgili işlemler yapmak isterseniz, mesela dosya hakkında bilgi alma,dosyaya ekleme yapma gibi, pyPDF kütüphanesini kullanabilirsiniz.

İndirmek için
pyPDF download
Döküman
(ing)pyPDF documentation
(tr)pyPdf kullanımı

5) pygame

Python ile oyun da geliştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken pygame kütüphanesini kurmaktır. Bunun için komut satırına

pip install pygame

yazarsanız, pygame, gereklilikleri ile birlikte kurulacaktır. Kaynak koddan kurmak isterseniz

İndirmek için
pygame download
Döküman
(ing)pygame documentation
(tr)pygame kullanımı

6) Twisted

Twisted bir network motorudur. Peki nasıl? Yani şöyle. Temel bazı kuralları kullanarak kendi protokolünüzü oluşturmaktan tutun, üst seviye protokollere kadar her türlü network işlemini yapabileceğiniz bir kütüphanedir. Python ile network programlama yapmak isterseniz, özellikle düşük seviyede, twisted kütüphanesini kullanabilirsiniz

indirmek için
twisted download
Döküman
(ing)twisted documentation

7) Django

Django, Python ile web programlama yapmaya imkan veren bir kütüphanedir. Jinja template sayesinde HTML kodlarınızın arasında Python kullanabilir, dinamik sayfalar oluşturabilirsiniz. Django, Python için web alanında oldukça popülerdir.

indirmek için
django download
Döküman
(tr)Django documentation
(ing)Django documentation

8) Flask

Flask, Django'ya göre daha küçük sayılabilecek ancak oldukça güçlü ve hızlı uygulama geliştirebileceğiniz bir kütüphane. Bir başka Python Web Kütüphanesi.

indirmek için
flask download

Döküman
(ing)Flask documantation
(tr)Flask documentation

9) Bottle

Söz konusu web olunca Python'da çözüm çok :) Bir başka Web kütüphanesi olan Bottle, sadece tek dosyadan oluşmaktadır. Üstelik boyutu 1 mb bile değil. Hem Python2, hem de Python3 ile birlikte kullanılabilir.

Bottle Documentation

10) Scrapy

Web üzerinden verileri alıp parçalama yapmak için birçok kütüphane mevcut. Ancak Scrapy bu işi bir üst seviyeye taşıyan bir kütüphane. Web'den verileri alıp işlemek oldukça kolay.

Scrapy Framework

11) Pyjnius

Eğer Python programlarınızda, Java sınıflarına erişmek isterseniz bu kütüphaneyi kullanabilirsiniz. Hatta, isterseniz jar dosyalarını da kullanabilirsiniz. 

 Pyjnius

12) Colorama

Terminal çıktılarınızı biçimlendirmek isterseniz colorama kütüphanesini kullanabilirsiniz. Bu kütüphane çapraz platform olarak çalışabilmektedir. Kullanımı oldukça kolaydır.

 Colorama

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python Soket Programlama

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte Python'da socket programlama yapacağız. Bunun için Python da socket kütüphanesini kullanacağız. Peki nedir bu socket programlama? Soket programlama, sizin iki program arası yada iki bilgisayar arası iletişim kurmanızı sağlar. İşte bizde bugün iki programımızı birbiri ile haberleştireceğiz. Bunun için elimizde iki program olacak. Birinci program,mesaj bekleyen program olacak, diğeri ise mesaj gönderen program.

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir.  Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi soldan sağa doğru okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile soldan sağa adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.