Ana içeriğe atla

Python psutil kütüphanesi-1

Python, kütüphane bakımından zengin bir dildir. Sorununuza çözüm ararken, daha önce adını duymadığınız bir kütüphane ile karşılaşabilirsiniz.
Sizin için yorucu olan tüm işlemler, bu kütüphanede düzgün bir şekilde biraraya getirilmiştir. Böylece siz de, tekerleği tekrar icat etmekten kurtulursunuz.

Python'da derin sistem işlemleri yapmak, işlemci hakkında bilgi almak,yönetmek,sistem hakkında detaylı bilgi almak gibi işlemleri yapabilmek için psutil kütüphanesi
yazılmıştır. Aslında bundan daha fazlasını da içeriyor ancak, burada hepsinden bahsetmeyeceğiz. adece kısa kısa bilgiler vererek, nasıl kullanılacağına dair bilgi vereceğiz. Öyleyse başlayalım.



Psutil, açık kaynak kodlu bir kütüphanedir. Cross-platform olarak çalışabilir yani Linux,Windows,OSX üzerinde çalışabilir.  github adresinden kaynak kodlarına bakabilirsiniz.

Bu yazıda ilk olarak psutil kütüphanesinin kurulumundan ve bazı niteliklerinden bahsedeceğim. psutil kütüphanesini kurmak için komut satırında



ya da



komutlarını verebilirsiniz. pip, Python kütüphanelerini otomatik kurmak için yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Bunu kullanarak psutil kurabilirsiniz.

İlk olarak işlemci ile ilgili birtakım işlemler yapalım. İşlemcinin anlık kullanım yüzdesini almak için şu komutu yazıyoruz.(>>> ifadesi python komut satırını ifade ediyor söylememe gerek yok ☺)



İşlemicini frekansı hakkında bilgi almak için



Eğer bu komutu Linux üzerinde verirseniz, current değeri, o anki işlemci hızı hakkında bilgi verir. Ancak diğer sistemlerde bu komutu verirseniz, işlemcinin sabit olan
yani gerçek işlem hızını verir.

Birden çok işlemciniz varsa, percpu=True parametresi vererek hepsini liste olarak elde edebilirsiniz. Ancak birden fazla işlemci yoksa, tek elemanlı liste olarak geri döner





Bu yazıda kısaca işlemci hakkında bilgi alabileceğimizden bahsettim. Daha fazla bilgi almak isterseniz psutil documentation sayfasına bakabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda buluşmak üzere...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir. Bu yazıda iki şekilde dönüşümden bahsedeceğim:   1) Stack yapısı kullanarak dönüştürme 2) Kağıt üstünde el ile dönüştürme    Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.

Java Process Çıktısı Türkçe Karakter Sorunu

Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi Java'da bir process oluşturmak için ProcessBuilder sınıfından yararlanıyoruz. Oluşturduğumuz process eğer çıktı üretiyorsa bu çıktıyı okuyabiliyoruz. Ancak bu çıktı Türkçe karakter içeriyorsa, biz bu çıktıyı okuduğumuz zaman düzgün bir şekilde elde edemiyoruz. Daha doğrusu kodlama Türkçe'ye göre yapılmadığı için (ş,ç,ğ,ı,ü,ö) karakterleri farklı bir şekilde ekranda görüntüleniyor. Öncelikle sorunu gözle görelim ve bunu çözmeye çalışalım. Aşağıda ping atmak üzere yazdığım bir program var. Ping atabilmek için bir process oluşturuyorum ve çıktıları ekrana yazıyorum. İşletim sistemimi Türkçe kullandığım için çıktı da Türkçe ifadeler geçiyor.