Ana içeriğe atla

Python'da Sınıfları Birbirine Eklemek

Merhaba arkadaşlar. Bugünkü yazımızda, Python da iki veya daha fazla sınıfı + operatörü ile birbirine eklemeyi anlatacağım.

 Bildiğiniz gibi Python, nesne yönelimli bir dil. Bu yüzden gerçek hayatta kullandığımız nesneleri modelleyerek programlama içerisinde kullanmamıza imkan sağlıyor ya da bu durum için oldukça uygun diyelim. Elimizdeki nesneleri, diğer oluşturduğumuz nesneler ile toplayabiliriz,iki nesnenin özelliklerini birbirine ekleyebiliriz yani. Bu duruma, operator overloading deniliyor, yani operatorün üzerine yazmak.
Mesela somut bir örnek yapalım. Elimizde rasyonel bir sayı olduğunu düşünelim. Bir payı ve paydası vardır değil mi? Dolayısı ile Rasyonel nesnemizin iki değeri olacak. Pay ve payda . Birbirine eklendiği zaman pay ve payda toplanarak yeni bir rasyonel sayı oluşacaktır.

Örneği görelim

 

Örnekte görüldüğü gibi, pay ve paydadan oluşan rasyonel sınıfını meydana getirdik ve __add__ metodu ekleyerek bu sınıfı toplanabilir,eklenebilir hale getirdik. Daha sonra iki tane rasyonel sayı oluşturduk ve bu ikisini toplayarak c değişkenine atadık. son olarak sadeleştirdik ve sayımız hazır!

Bu sayımız da rasyonel olduğu için, aynen diğer rasyonel sayılar gibi bir pay ve bir paydaya sahiptir. Toplam sonucu oluşan bu özellikleri kullanarak c rasyonel sayısının özelliklerini ekrana yazdırdık.

Elbette bu sadece bununla sınırlı değildir. Siz isterseniz, hayal gücünüze bağlı olarak daha farklı şeyler yapabilirsiniz. İlla sayılar olması gerekmiyor. Birbiri ile ilişkili olan sınıfları da, + operatörü ile biraraya getirebilirsiniz...

 Bugünlük bu kadar. Sorularınız var ise sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Bir başka yazıda buluşmak üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir.  Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi soldan sağa doğru okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile soldan sağa adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.

Python Soket Programlama

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte Python'da socket programlama yapacağız. Bunun için Python da socket kütüphanesini kullanacağız. Peki nedir bu socket programlama? Soket programlama, sizin iki program arası yada iki bilgisayar arası iletişim kurmanızı sağlar. İşte bizde bugün iki programımızı birbiri ile haberleştireceğiz. Bunun için elimizde iki program olacak. Birinci program,mesaj bekleyen program olacak, diğeri ise mesaj gönderen program.

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim