Ana içeriğe atla

Python Curses Modülü

Hepimiz yazdığımız programların görsel olarak güzel olmasını isteriz. GUI programlama yaparken alternatif çokken, konsol ekranında pek alternatifimiz yoktur genelde. Ancak bazı modüller yardımı ile, terminal ekranını kendimize göre değiştirebiliriz. Bunlardan birisi de curses modülüdür.

Curses modülü ile, pencerenin istediğimiz kısmına yazı yerleştirebilir, klavye hareketlerini algılayabilir, tek yada daha fazla karakterli verileri terminalin istediğimiz kısmında alabilir ve saymadığım daha birçok şeyi yapabiliriz. Kurulum için, eğer sisteminizde pip varsa, pip yardımı ile aşağıda vereceğim adresten .whl dosyasını indirip kurabilirsiniz.
Python curses

Şimdi isterseniz, birkaç özelliğe bakalım. İlk olarak, bir ufak kod yazalım ve temel özellikleri görelim.















Ekrana istediğimiz yazıyı koyduk. Peki, kullanıcıdan bir veri alıp bunu ekranda göstersek nasıl olur? Hemen yapalım



İstersek tek bir karakterlik veri alabiliriz. Tek karakter alırken, kullanıcı tek bir tuşa bastığında, enter'a basılmış gibi bir sonraki işlem başlar.



Yazıları renkli olarak yazmak istersek, aşağıdaki gibi bir örnek yapabiliriz.
















Evet arkadaşlar, bu yazının da sonuna geldik. Amacımız, hakkında Türkçe kaynak bulunmayan(bu yazı yayınlandığı zamanda) bu kütüphaneyi siz python programcıları ile paylaşmak. Programcılar birbirine yardımcı olmalıdır. Belki yazımızda kusur olabilir ancak, Türkçe kaynaklar arasına bu yazıyı da katarak kendimizi mutlu hissediyoruz ve diğer yazılarımızda da buna devam edeceğiz inşallah.

Daha fazla bilgi almak isterseniz, şu adrese bakabilirsiniz. Sorularınız varsa çekinmeden sorun. Elimizden geldiği kadar cevaplamaya çalışırız. Görüşmek üzere...

Yorumlar

  1. Sitenizi yeni keşfettim. Çok beğendim. Bu tür türkçesi fazla olmayan içerikleri paylaşmanız çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de destekleyici yorumunuz için teşekkür ederim, faydalı olduysa ne mutlu bana :)

      Sil
  2. Admin hala buradamısın hiçbir fikrim yok ama ben getstr komutu ile çektiğim verilerde b'çektiğim_veri' şeklinde çıktı alıyor nasıl engellerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bytes olarak çıktı veriyor. Çözüm için siz de string_degisken.decode("utf-8") şeklinde kullanırsanız sorun çözülür. İyi çalışmalar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir. Bu yazıda iki şekilde dönüşümden bahsedeceğim:   1) Stack yapısı kullanarak dönüştürme 2) Kağıt üstünde el ile dönüştürme    Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi soldan sağa doğru okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile soldan sağa adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.

Python Soket Programlama

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte Python'da socket programlama yapacağız. Bunun için Python da socket kütüphanesini kullanacağız. Peki nedir bu socket programlama? Soket programlama, sizin iki program arası yada iki bilgisayar arası iletişim kurmanızı sağlar. İşte bizde bugün iki programımızı birbiri ile haberleştireceğiz. Bunun için elimizde iki program olacak. Birinci program,mesaj bekleyen program olacak, diğeri ise mesaj gönderen program.