Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Aralık, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Java'da Stack(Yığıt) Yapısı

Merhaba arkadaşlar. Bugün yazımızda Java ile stack yapıları nasıl oluşturulur konusunu ele alacağız. İlk olarak, stack yani yığıt nedir tanımlamakla başlayalım. Yığıt(stack), nesnelerin LIFO(Last In First Out - son giren ilk çıkar) yapısı ile bir arada tutulmasını sağlayan bir veri yapısıdır. Yani, elimizdeki diziye,listeye veya yapıya hangi elemanı son eklediysek, çıkarma işlemi yaparken ilk olarak onu çıkarmamız gerekiyor. Ortalardan bir yerden elemana ulaşmak için, son eklediğimiz nesneden başlayıp, istediğimiz nesneye gelene kadar tüm elemanları çıkarmak zorundayız.

Python psutil kütüphanesi - 2

Merhaba arkadaşlar. Psutil kütüphanesi için kaleme aldığımız yazı serisine kaldığı yerden devam ediyoruz. Bugün ki yazımızda, psutil kütüphanesini kullanarak, bilgisayarımızda bulunan diskleri inceleyeceğiz. Bunun için, öncelikle psutil kütüphanesini import edelim. Nasıl kurulduğunu bir önceki yazımızda anlatmıştık. Dolayısı ile tekrar anlatmıyorum. Şimdi, import ettikten sonra, diks_partitions() fonksiyonu ile bilgisayarda bulunan diskleri, bazı bilgiler ile birlikte liste halinde elde ediyoruz

Java Ağ Programlama - 5

Merhaba arkadaşlar. Artık Java ile soket programlamaya başlıyoruz. İsterseniz ilk olarak soket nedir tanımlamakla başlayalım Soket, istemci ve sunucu arasında oluşturulan bir iletişim kanalıdır diyebiliriz. O yüzden soket programlama çok önemlidir. İki bilgisayar arası iletişim demek herşey demek. Bu iletişimde bir taraf kendisine bağlanılmasını bekleyen sunucu(server) diğeri ise bu sunucuya bağlanan istemci,misafir(client)'dir. Java'da sunucu ve istemci oluşturmak kolaydır.

Jsoup Kütüphanesi - 1

Merhaba arkadaşlar. Hatırlarsanız, Java ile ağ programlama yazılarında, web sitesinden bilgiler almayı görmüştük. Sayfanın kaynak kodunu görme, server bilgisini alma, içerik tipini öğrenme gibi birçok işlemi yapabiliyoruz. Aslında bunlardan fazlasını da yapabiliriz. Mesela nasıl? Örneğin web sayfasında bulunan linkleri elde etmek isteyebiliriz, yada resimlerin adreslerini bir listeye koymak isteyebiliriz.

Java Ağ Programlama - 4

Serinin 4. ile yazısı ile devam ediyoruz. Bugün, artık Web bağlantıları ile ilgili son yazıyı yazıp, soket programlamaya geçeceğiz. Zira Java'da ağ programlama ile kastedilen şey soket programlamadır aslında. Web sitesine bağlantımız dahi soket programlama üzerinden gerçekleşir. Bu yüzden bu yazıda da son kez Web bağlantılarından bahsedip, artık bilgisayarlar ve uygulamalar arası bağlantı işlemlerine geçeceğiz. Web bağlantıları ile kastettiğim şey, bir web sitesine bağlanmak. Neyse, yazıya geçelim.

Java Ağ Programlama - 3

Merhaba arkadaşlar. Önceki yazıda web sitelerine bağlantı yapmıştık ve içeriğini yazdırmıştık. Bu yazıda, bağlantı yaparken kullandığımız URLConnection sınıfının özelliklerine bakacağız ve bunları nerede kullanabileceğimizi konuşacağız. Öncelikle bir web sitesine bağlandığımız zaman, bize geri dönüş olarak bazı bilgiler de beraber gelecektir. Bunların içinde bize gelen içeriğin tipi, server hakkında bilgi, server zamanı, belgenin son değiştirilme zamanı gibi bilgiler yer alır. Bunları bağlantı yaptığımız nesneyi kullanarak elde edebiliriz. Şimdi, bir siteye bağlanalım ve bazı bilgileri ekrana yazalım.