Ana içeriğe atla

Java Ağ Programlama - 3

Merhaba arkadaşlar. Önceki yazıda web sitelerine bağlantı yapmıştık ve içeriğini yazdırmıştık. Bu yazıda, bağlantı yaparken kullandığımız URLConnection sınıfının özelliklerine bakacağız ve bunları nerede kullanabileceğimizi konuşacağız.

Öncelikle bir web sitesine bağlandığımız zaman, bize geri dönüş olarak bazı bilgiler de beraber gelecektir. Bunların içinde bize gelen içeriğin tipi, server hakkında bilgi, server zamanı, belgenin son değiştirilme zamanı gibi bilgiler yer alır. Bunları bağlantı yaptığımız nesneyi kullanarak elde edebiliriz. Şimdi, bir siteye bağlanalım ve bazı bilgileri ekrana yazalım.



Şimdi bu bilgileri kullanarak ne yapabiliriz? Bazılarına bakalım.

İlk olarak server zamanı, bize internet üstünde güncel zamanı alabilmemizi sağlayabilir. Örneğin sistemimizdeki zaman ayarlarını doğru şekilde ayarlamak istersek, zamanının doğru olduğundan emin olduğumuz bir siteye bağlanırız ve tarih bilgisini alarak eşitleme yapabiliriz.

İçerik tipi, bize bağlandığımız adreste bulunan dosyanın içeriği hakkında bilgi verir. Biz hep HTML sitelere bağlandığımız için, içerik tipi her zaman text/html olarak görünür. Ancak, http://www.pdf995.com/samples/pdf.pdf adresine bağlanırsak, içerik tipi application/pdf olarak görünür. Kullanıcının sadece bizim belirlediğimiz içeriğe sahip olan sitelere bağlanmasını istersek bunu kullanabiliriz. İleri zamanlarda bir web sitesini açtıktan sonra içeriği kontrol etmeden işleme sokarsak, hata alabiliriz.

İçerik uzunluğu, bağlantı yapılan adresteki dosyanın(HTML belgeside dosya sayılır) uzunluğunu verir. Bir download manager programı yazdığımız zaman, kullanıcıya, indireceği dosyanın büyüklüğü hakkında bilgi verebiliriz.

Bağlantı cevabı, bize bağlantı hakkında bilgi verir. Eğer adres varsa bize




cevabı gelir. Ancak, olmayan bir web adresini açmaya çalışırsak,



cevabı gelir. Böylece bir sayfanın var olup olmadığını kontrol edebiliriz.

URLConnection nesnesi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, oracle urlconnection documents sayfasına bakabilirsiniz. Bir sonraki yazıda buluşmak üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir. Bu yazıda iki şekilde dönüşümden bahsedeceğim:   1) Stack yapısı kullanarak dönüştürme 2) Kağıt üstünde el ile dönüştürme    Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi soldan sağa doğru okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile soldan sağa adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.

Python Soket Programlama

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte Python'da socket programlama yapacağız. Bunun için Python da socket kütüphanesini kullanacağız. Peki nedir bu socket programlama? Soket programlama, sizin iki program arası yada iki bilgisayar arası iletişim kurmanızı sağlar. İşte bizde bugün iki programımızı birbiri ile haberleştireceğiz. Bunun için elimizde iki program olacak. Birinci program,mesaj bekleyen program olacak, diğeri ise mesaj gönderen program.