Ana içeriğe atla

Levenshtein Distance - Kelime Benzerlik Algoritması

Levenshtein Distance algoritması, bizlere iki kelimenin birbirine dönüşümü için ne kadar işlem yapılması gerektiğini veren bir algoritmadır. Örneğin "kitap" ve "katip" kelimelerini ele alalım. "kitap" kelimesini "katip" kelimesine dönüştürmek için yapmamız gereken ilk işlem, 2. sıradaki "i" harfini "a" yapmaktır. Sonra ikinci işlem 4. sıradaki "a" harfini "i" yapmaktır. Yani "kitap" kelimesini "katip" kelimesine dönüştürmek için 2 işlem gerekir. Peki bu algoritma ne işe yarar?

Bu algoritma genelde arama motorlarında,kelime yazım yanlışını tespit eden programlarda kullanılır. Mesela biz Google üzerinde bir kelime ararken karşımıza çıkan "bunu mu demek istediniz?" ile bize gösterilen öneri ifadesi, bu algoritma sonucu tespit edilir. Yani bizim yazdığımız kelime ile Google tabanında bulunan kelimeler karşılaştırılır. Hangi kelime için dönüşüm sayısı az ise, o kelime bize önerilen kelimedir. Yani bu algoritma sonucunda elde ettiğimiz değer ne kadar küçükse, kelimeler birbirine o kadar benzerdir. Tabi sonuç 0 ise, kelimeler aynıdır demek oluyor.

Bu algoritma matrisler üzerinde çalışır. Şimdi örnek iki kelime üzerinde çalışalım. "kitap" ve "katip". Bu durumda önce şu şekilde bir yapı oluşturulur.


Daha sonra, sıra ile satir ve sütun karşılaştırması yapılır. İlk satır ve ilk sütunlar için karşılaştırma yapmamıza gerek yok, çünkü zaten değerler girilmiş. O yüzden 2. harfden itibaren karşılaştırmaya başlayacağız. "kitap" kelimesinin 2. harfi ile "katip" kelimesinin 2. harfini karşılaştıralım.



Gördüğünüz gibi bu harfler eşit değil. Bu durumda kırmızı kutuya yerleştirmemiz gereken sayıyı şu şekilde belirliyoruz. Kırmızı renkli kutunun sol,sol-üst,ve üst kutularındaki değerlere 1 ekleyip en küçük olanı kırmızı kutuya yazıyoruz. Bu durumda bu kutuya 1 yazmamız gerekir. Şimdi "kitap" kelimesinin 2. harfi ile "katip" kelimesinin 3. harfini karşılaştıralım. Bu iki harf de eşit olmadığı için, bir önceki adımı aynen uyguluyoruz. Tablonun son hali bu şekilde.



Şimdi "kitap" kelimesinin 2. harfi ile "katip" kelimesinin 4. harfini karşılaştıralım. Bu iki harf eşit olduğu için, burada yapacağımız işlem farklı. Burada, bu iki harfin kesiştiği kutunun sol-üst tarafında bulunan kutudaki değeri alıyoruz ve kesişim kutusuna koyuyoruz. Tablo bu şekli almış oluyor böylece


Tüm bu işlemleri, satır ve sutunları bitirene kadar yaptığımızda tablomuz şu şekilde olacaktır.



Kırmızı ile işaretlediğim kutu, sonucumuz olacaktır. Yani "kitap" ve "katip" kelimelerini birbirine dönüştürmek için 2 işlem yapmamız gerekiyormuş.

Şimdi bu algoritmanın Java ile uygulanmasını sağlayan kodu vereyim



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python Soket Programlama

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte Python'da socket programlama yapacağız. Bunun için Python da socket kütüphanesini kullanacağız. Peki nedir bu socket programlama? Soket programlama, sizin iki program arası yada iki bilgisayar arası iletişim kurmanızı sağlar. İşte bizde bugün iki programımızı birbiri ile haberleştireceğiz. Bunun için elimizde iki program olacak. Birinci program,mesaj bekleyen program olacak, diğeri ise mesaj gönderen program.

Python Subprocess

subprocess modülü, yeni bir process oluşturmayı sağlayan, bunların girdi-çıktılarını ele alma imkânı veren ve dönüş kodlarını almayı sağlayan bir modüldür. Yani daha basit bir şekilde, program içinde program çalıştırmaya imkan veren bir modüldür. Subprocess Modülünün Kullanımı subprocess basit bazı process'leri kullanmak için birkaç tane fonksiyon sunuyor. Daha karmaşık bir process çalıştırmak isterseniz, Popen sınıfını kullanabilirsiniz. Bunlara detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Şimdi basit fonksiyonları inceleyelim

Infix to postfix dönüşümü

Infix to postfix dönüşümü, operatorün ortada olduğu a+b yazım şeklini operatorün sonda olduğu ab+ yazım şekline dönüştürme işlemidir.  Infix gösterimi, bizler için kolay bir gösterim olsa da makineler için öyle değildir. İfadeyi soldan sağa doğru okurken a + b * c işleminde önce b ile c yi çarpıp sonra da a ile toplamayı kolay bir şekilde yapabiliriz çünkü bizim ifadeyi sıra ile soldan sağa adım adım giderek okuma zorunluluğumuz yok. Önce b*c nin öncelikle olduğunu görerek oradan başlar, sonra a ile kolayca toplarız.