Bilgilerim henüz tazeyken bu blog yazısını yazayım sonra yine vaktimi ayırıp nedir ne değildir diye araştırma yapmadan önce buraya bakarım belki. Bir makaleyi incelerken, makalede örneklem sayısının seçimi için kullanılan bir yönteme denk geldim. Bu yönteme göre eğer örnekleminiz kümeli bir şekildeyde, ideal örneklem sayısını bulmak için Design Effect denklemini kullanarak bulabilirsiniz. Makalemiz şu. Ve makalenin sample size determination kısmında örneklem sayısının nasıl seçildiğinden bahsedilmiş.
Ben de merak edip araştırdım. Yani makalede yapılan hesaplama şu şekilde:
Design Effect (DE) = 1 + (m-1) x ICC
Burada m değeri küme içerisindeki örnek sayısını ifade eder. Interclass Corelation Coefficient (ICC) ise sınıf içi korelasyon katsayısını ifade ediyor. Bireyin kendi kümesi içindeki varyansının genel varyansa oranını belirten bir değer. Makalede kullanılan ICC 0.20 olarak belirlenmiştir ve bu seçimi, Masood ve ark. tarafından 2015 yılında yapılan bir çalışmaya dayandırarak yapmıştır. İncelediğimiz makalede kümelerde ortalama 16 tane yüzey bulunduğundan bahsetmişler. Yani m değerimiz 16 olarak seçildi. Tüm değerleri yerine koyduğumuz zaman DE = 1 + (16 - 1) x 0.20 = 4 olarak bulunur. Yani kümeleme olmadan yapılan örneklem değerini 4 ile çarparsak, işte o zaman kümelemeli örneklemde en ideal örneklem sayımızı bulmuş oluruz. Makalede de bu değer 2136, 16'ya bölersek 134 tane kümeye karşılık geliyor. Peki 2136 / 4 = 534 değerini nereden bulmuşlar da 4 ile çarpmışlar?
Çalışmada detayları verilmemiş ama referans gösterdiği makalelere bakıldığında bunun güç analizi adı verilen istatistik yöntemiyle bulunduğunu gördüm. İstatistik konusunda çok detaylı bilgim olmadığı için ne olduğunu biraz araştırdım. Bir örnek uzayınız varsa, en ideal örneklem sayısını nasıl bulursunuz? Bu örneklem sayısı bilimsel olmalı, yanlı olmamalı ve etik olmalı gibi bir sürü sebebi vardır. Yani elinizdeki verilerin 100 tanesini seçtiniz ama neden 100 diye sorulduğunda bunu açıklayabilmeniz gerekiyor bilimsel açıdan. Eğer açıklayamazsanız, bu sefer "acaba örneklem sayısı az mıydı?" gibi sorularla karşılaşılabilir. O yüzden güç analizi yapılıyor. Referans olması açısından bir video bırakıyorum.
Evet biraz karmaşık yazdım ama böyle de bir olay varmış yani öğrenmişken bir yerlere yazalım. Bir gün hatırlarsak hangi makaleydi, neyin nesiydi diye bakarız. Bu konuyla alakalı, özellikle vize-final-büt bermuda şeytan üçgeninde debelenirken, hızlıca bilgi almak üzere bu yazıya denk gelirseniz kusura bakmayın size hitap etmeyebilir, üzgünüm...
Yorumlar
Yorum Gönder